Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2 ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Προ των πυλων δειχνει να βρισκεται ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2 και να αποτελει εναν απο τους πιο αμεσους σχεδιασμους την κυβερνησης εν οψει των δημοτικων εκλογων του 2010.
Απο τα θετικα του νεου νομου ειναι πως πλεον ο δημαρος δε θα εκλεγεται με το 42% αλλά με το 50% +1 ψηφο(πραγμα που πιθανον σε πολλους δημους να οδηγει και σε δευτερη κυριακη εκλογων μεταξυ των 2 πρωτων κομματων)
Απο τα αρνητικα του νεου ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ειναι πως θα συνεχισει την συρρικνωση των δημων εκει οπου την αφησε ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ1. Προβλεπεται πως απο τους 1000 και πλεον δημους που απεμειναν στην χωρα , μετα και την νεα συγχωνευση θα απομεινουν γυρω στους 200-300.
Τι το κακο μπορεί να εχει η συγχωνευση αυτη;
Πρωτα και κυρι πλητεται το αιτημα δεκαετιων ια αποκεντρωση(μιας και εδω μιλαμε για συγκεντρωση γυρω απο ενα κεφαλοχωρι όλων των ηδη ισχυοντων δημων)
Η συγκεντρωση εξουσιων και αρμοδιοτητων σε ενα δημαρχο για μια εκτενη περιοχη πληττει το αισθημα αυτονομιας που υπαρχει σε μια τοπικη κοινωνια, αποξενωνει τους δημοτες απο τους εκπροσωπους του δημοτικου συμβουλιου και συμβαλλει στην περαιτερω αποξενωση τους απο τα κοινα της ιδιαιτερης πατριδας τους.
Ηδη απο τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1 παατηρουμε το φαινομενο χωριων και π[εριοχων σε δημους οπου βρισκονται μακρια απο την κεντρικη διοικηση(κεφαλοχωρι)να στερουνται και στοιχειδων υπηρεσιων του δημου , οπως καθαριοτητα. Σκεφτειτε με την περαιτερω συγκεντροποιηση τι πανυγηρι εχει να γινει...
Μπορει οι δημοι με την υπαρχουσα δομη τους να μην λειτουργουν οπως θα επρεπε να λειτουργουν αλλα αυτο δεν σημαινει πως πρεπει να παλεψουμε για να γινουν ακομα χειροτεροι
Το ζητουμενο προς το οφελος των πολιτων ειναι η ολοενα και μεγαλυτερη απαιτηση για αποκεντρωση και αποκοματικοποιηση του θεσμου των τοπικων κοινωνιων και οχι το αντιθετο
Φορεις της αριστερας συμφωνα με το ρεπορταζ των KALAMARIA TIMES δείχνουν δυστηχως να αντιμετωπιζουν θετικα το νεο μετρο και αυτο εχει και την εξηγηση του μιας και εχουν γαλουχηθει με τις αξιες του λεγομενου "δημοκρατικου συγκεντρωτισμου", αξίες που απομακρυνουν καθε σκεψης θεσμων που θα τεινουν σε μια κατασταση ολοενα και περισσοτερης αυτονομιας των πολιτων.
Οι σκεπτομενοι ανθρωποι θα πρεπει να αντιδρασουν σε ενα τετοιο μετρο οπου αποτελει και προθαλαμο για την ενταξη τελικα των δημων σε εναν και μοναδικο μητροπολιτικο δημο στις μεγαλες πολεις , οπου ο δημαρχος θα θυμιζει κατι απο φαρ ουεστ με τις υπερ-εξουσιες που θα συγκεντρωνει.
Ας αναρωτθουμε λοιπον ολοι μας
ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

8a symfwnousa an den mou 8ymizes ton Zourari ston proigoumeno Kapodistria, pou eixe kanei apergia peinas gia na min enwpoi8oun kapoioi dimoi stin Krhth oi opoioi eixan "idion ofelos" parameinoun xwrista...

nai, symfwnw na erevnhsoume gia tis syn8hkes pou etoimazetai o Kapodistrias 2 alla kalo 8a htan na exetasoume kai pws leitourgoun oi dhmoi sthn Evrwph mhpws paroume kapoia ma8hmata...

H apokentrwsh pou se apasxolei den exei kammia sxesh me ton Kapodistria oute kai me tous Dhmous...

Ανώνυμος είπε...

πως δεν εχει σχεση ρε φιλε με την αποκεντρωση ο καπ 2;
αφου σου γραφει ο kalamaria times ως απο τους1000 δημους που υπαρχουνε με τον καπ2 περιοριζονται στους 200-300
και ποιος μου λεει εμενα ρε φιλε ανωνυμε πως δεν εχουν "ιδιον οφελος" αυτοι που ειναι υπερ του καπ2;
αντε μου γινατε ολοι μοντερνοι και οτι νεωτερισμος σκαει λετε ναι και μετα τρεχουμε κ δε φτανουμε

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Κάτι άσχετο: έχετε κάνει μερικά σαρδάμ στο κείμενο σας:
δημαρος = δήμαρχος
ια αποκεντρωση = για αποκεντρωση
παατηρουμε = παρατηρουμε

Πράγματι οι υπέρδήμοι έχουν σαν αποτέλεσμα να νοιώθουν εποξενωμένοι πολλοί Δημότες αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα ένα από τα βασικά αποτελέσματα της αποκέντρωσης ήταν η αποκέντρωση της διαφθοράς και αν κρίνω από την εμπειρία μου σαν στρατιώτης: το καλύτερο βίσμα είναι το τοπικό.